Windows 8 RTM

Amikor megjelent a CP, akkor feltettem egy netbookra, használtam pár hétig. Egyik előnye az volt, hogy gyorsabb lett a gép, de nem volt az igazi, így visszatettem a Win7-t. A további kiadásokkal nem foglalkoztam, de ha már kiszivárgott az RTM, akkor ki kellett próbálnom, hogy mire jutottak. Pár gondolat röviden a tovább után.

A telepítést pendrive-ról csináltam, ennek elkészítéséhez a Windows 7 USB Download Toolt használtam, melyről itt írtam részletesebben. Érdekes módon Windows 8 alatt nem akar működni a program, viszont az Universal USB Installer igen, így az is használható.
A telepítés nagyjából 8 percig tartott egy átlagos teljesítményűnek mondható 1,5 éves notebookon, minden eszközt felismert, ment minden elsőre.

Az első probléma, amibe beleütköztem, hogy a telepítés után a pendrive-hoz automatikusan a D betűjelet rendelte, ami nekem nem volt jó, mert jobban szeretem, ha egymás után vannak a partíciók, és utána a többi eszköz, így ezt szépen beállítottam.
Meghajtó betűjelének megváltoztatása: A bal alsó sarokban jobb gomb->Disk management->Jobb gomb arra a partícióra/eszközre, aminek meg akarod változtatni a betűjelét->Change Drive Letter and Paths->Change…->kiválasztod a betűjelet. Csak olyat tudsz kiválasztani, ami nem foglalt, ha foglalt, akkor előbb azt változtasd meg!

Az általam használt programok közül csak a Comodo Internet Security nem akart települni, de innen lehet leszedni egy olyan telepítőt, ami működik Windows 8-on. Még a 7.56-os Total Commander indításánál írta ki, hogy kompatibilitási problémái vannak, de a 8.0-nál már nem volt ez a gond. A többi programmal nem volt gond.

Maga a rendszer érezhetően gyorsabb, mint a Windows 7. Erről nem lehet többet írni, gyors és kész.

Az új start menü szerintem használható, bár már egész hozzászoktam, hogy ha a start gombra kattintottam, akkor egyből elkezdhettem beírni, amit kerestem. Most a keresésre kell kattintanom (pl. a jobb oldali sávban, ha valamelyik jobb oldali sarokba viszem az egeret), esetleg Windows bill.+F, majd kiválasztani, hogy mit keresek (App, Files…), és utána talán sikerül megtalálni, ami kell…

Teljes képernyős alkalmazások közül csak párat próbáltam ki. Az IE10 szép és használható, talán már böngészőnek is nevezhető. Valahol olvastam, hogy nem lesznek benne fülek, de ez nem igaz, mert vannak. A linkekre a görgővel kattintva az oldalak új fülön nyílnak meg, a fülek között a jobb gombbal kattintva, a felül megjelenő sávban lehet váltani.

Kipróbáltam a Store-t is, letöltöttem a Mahjong-ot, majd játszottam vele párat. Találtam is egy kis bugot: Ha szünetre mész, akkor megáll az idő, és nem látszódnak a lapok, amikor folytatod, akkor megjelennek a lapok és elindul az idő. Viszont, ha a súgóra mész, akkor megáll az idő, megjelenik a súgó. Ha kilépsz a súgóból, akkor megjelennek a lapok, de az idő ilyenkor még nem indul el, csak kattintás után, így az első kattintásig nem megy az idő.

Szerintem egy kicsit még mindig vicces a leállítás, amin nem változtattak CP óta. Ugye először Start, majd kattintasz a jobb felső sarokban a nevedre, majd kilépsz, majd valahol a képernyőn megjelenik az ismert ikon, és le tudod állítani a gépet. Teljesen logikus az eddigi Start->leállítás után, nem?

Frissítéseknél nem láttam olyan opciót, hogy csak értesítést kérek a frissítésekről, és majd eldöntöm, hogy letöltöm/telepítem-e azokat. Ezt megcsinálja magától, majd egyszer csak kapsz 15 percet, hogy lépj ki mindenből, és újraindítsd a gépet, ha nem, akkor is újraindul…
(Úgy vettem észre, hogy ez a 15 perces újraindítás már Windows 7-nél is megjelent.)

Röviden ezek a tapasztalataim. Két nap használat után nem lehet levonni hatalmas következtetéseket, de szerintem egy használható rendszer lesz a Windows 8 utáni Windows. :)

Így egyelőre szépen visszatettem a Windows 7-t…

2 Replies to “Windows 8 RTM”

  1. Kár, hogy első oldalon jön be ez a tartalom mivel elég sok a pontatlanság benne és 2nap használat alatt se jöttél rá elég egyszerű dolgokra pl a kikapcsolás max 2 click nem nagy ördöngösség.. nem kell el menned addig egyszerűen jobb alsó sarok power off..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*