Ubuntu telepítése pendrive-ról

Update (2011. 08.03.): Újabb bejegyzés a témában: Boot menüs pendrive, 2. kiadás

Az előző bejegyzésből megtudhattad, hogy hogyan készíts Windows 7 telepítő pendrive-ot. Ennek a bejegyzésnek a segítségével pedig egy Ubuntu telepítő készítéséről olvashatsz. Természetesen más Linux disztribúciók usb-s telepítője is elkészíthető ezzel a programmal. Részletek a tovább mögött.

Amire szükséged lesz:

  • Ubuntu ISO lemezképfájl (Letöltés innen)
  • Universal-USB-Installer nevezetű program (Letöltés innen, a második kép alatt lévő Download feliratra kattintva tudod letölteni)
  • Megfelelő méretű, formázott pendrive

Első lépésként én egy mappába tettem az Ubuntu telepítő lemezképét, és az Universal-USB-Installer exe-jét:

Miután elindítod a programot el kell fogadnod a felhasználó feltételek (I Agree). A következő oldalon először ki kell választanod, hogy milyen Linux disztribúciót szeretnél használni. Válaszd ki a megfelelőt. Lehetőség van arra is, hogy letöltse a megfelelő képfájlt, ha teszel egy pipát a kis négyzetbe:

Következő lépésként meg kell adni a képfájl elérési útvonalát. Ha a Browse gombra kattintasz, akkor megjelenik a szokásos párbeszédablak, ahol ki tudod választani a megfelelő fájlt. Előfordulhat, hogy valamiért nem jeleníti meg az .iso kiterjesztésú fájlokat. Ekkor csak annyi dolgod van, hogy a fájlnévhez beírod, hogy *.*, majd ütsz egy entert, és meg fognak jelenni:

Harmadik lépésként válaszd ki a  pendrive-od betűjelét. Ha azt szeretnéd, hogy formázza is a program, akkor pipáld ki a mellette lévő négyzetet. !!Ha fontos adatok vannak a pendrive-on, akkor formázás előtt készíts biztonsági mentést az adatokról!!! A negyedik beállítást nem kötelező megadni, hagyd alapértelmezett beállításon:

Utolsó lépésként kattints a Create feliratú gombra, majd elkészíti a telepítőt:

Ha mindent jól csináltál, akkor el tudod indítani az Ubuntu telepítőjét a pendrive-ról, és választhatsz, hogy kipróbálod telepítés nélkül (“Live cd“), vagy telepíted.

51 Replies to “Ubuntu telepítése pendrive-ról”

  1. Köszönöm a leírást!
    Elsőre ment miden, sikerült megoldani az Ubuntu 13.10 telepítését egy ‘Atomos’ kínai netbookra :D

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*