Core i processzor és az ATi driver frissítés problémája

Vesz az ember egy notebookot, amiben egy Core i3 proci van és egy ATi videokártya arra az esetre, ha véletlenül valami erőforrás igényesebb programot szeretne futtatni, akkor menjen hiba nélkül.
A Core processzorok egyik újdonsága, hogy tartalmaznak egy grafikus chippet is, ami egy alap Intel vidókártya. Elvileg a gép automatikusan vált a két grafikus vezérlő között, attól függően, hogy milyen alkalmazás fut. Ezzel nem is lenne gond, ha normálisan lehetne frissíteni az ATi kártya driverét.

A problémám ott kezdődött, amikor a legfrissebb drivert szerettem volna letölteni az ATi Mobility Radeon HD 5470 videókártyához. Felmentem az AMD oldalára, majd megadtam a kártya típusát, és letöltöttem a kiadott drivert. Elkezdtem telepíteni, de nem sikerült. Próbáltam még párszor, de nem ment.

Kicsit olvasgatva a driverhez tartozó leírást, a következő szövegre lettem figyelmes:

“NOTE!The following notebooks are not compatible with this release:

  • Any notebook launched after this driver release
  • Switchable Graphics enabled notebooks using Intel® chipsets.
  • Toshiba® notebooks (please contact the notebook OEM for driver support for these notebooks)
  • Sony® VAIO® notebooks (please contact the notebook OEM for driver support for these notebooks)
  • Panasonic® notebooks (please contact the notebook OEM for driver support for these notebooks)”

A második pontban van a lényeg, vagyis ez a driver nem működik a gépemen a processzorba épített vezérlő miatt.

Friss driverre pedig szükség van, ezért felnéztem a notebook gyártójának oldalára, majd ott megkerestem a géphez tartozó drivereket. Sajnos a legfrissebb videókártya driver az volt, amit a géphez kaptam, így innen nem tudtam frissebbet letölteni.
Az az ötletem támadt, hogy keresek egy újabb gépet a gyártótól, és megnézem a hozzá tartozó meghajtó-programokat. Bejött a tippem, így találtam frissebb drivert a géphez, de ez hosszú távon nem megoldás.

Ez volt pár hónapja, de most ismét újratelepítettem a gépet, és ismét szétnéztem driver témában. A notebook gyártójának oldalán nem találtam frissebb meghajtót, de egy kis keresés után rátaláltam erre a fórumra, ahova linkelve van egy működőképes, frissebb eredeti ATi Catalyst. Le van írva az is, hogy a meglévőt hogyan lehet letörölni, de ez nálam nem működött, így ezzel nem foglalkoznék, de újratelepítés után hiba nélkül sikerült feltelepíteni a linkelt meghajtót (ATi Catalyst Mobility 10.12 For Win7/Vista 64 bit). Ez még nem minden, mivel ennek köszönhetően az AMD oldaláról letöltött frissebb drivert (11.3) is sikerült telepítenem. Hozzátartozik a dologhoz az is, hogy a Windows-élményindex a régi, notebook gyártói driverrel 3,3 pontot adott, az újjal pedig 5.0-t.

Tehát, ha mindig a legfrissebb Catalyst verziót szeretnéd használni, és nem akarsz várni a notebook gyártódra, akkor először erről a linkről töltsd le a megfelelő verziót, és újratelepítés után ezt telepítsd fel. A későbbiekben pedig már az AMD oldaláról letöltött új verziókat is fel tudod telepíteni.

Természetesen mindenki csak saját felelősségre használja így a gépét!

3 Replies to “Core i processzor és az ATi driver frissítés problémája”

  1. Jó kis leírás. Én is ezzel küzdök. Sajnos már nem működik a letöltési oldal. Tudsz adni másik linket? 64 bites kellene. Köszi!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*