Böngészők és a Flash

Körülbelül akkor kezdtem el használni a Google Chrome-ot, amikor megjelent, majd gyorsan alapértelmezett böngésző lett belőle. Érezhetően gyorsabb volt, mint a Firefox, kevesebb erőforrásra volt szüksége, és ez folyamatosan csak javult. Sokáig eszembe sem jutott, hogy visszaváltsak Firefox-ra vagy keressek egy másik böngészőt, mert a Chrome pont megfelelt, bár voltak/vannak vele gondok. Az egyik ilyen a beépített Flash plugin, ami szeret összeomlani, és amit bár ki lehet kapcsolni, de néha szó nélkül visszakapcsolódik, amit onnan lehet észrevenni, hogy ismét összeomlik a böngésző.

Szóval, egy ilyen Flash összeomlás után az eddig főleg csak tesztelésre használt Firefox-ot szépen beállítottam alapértelmezett böngészőnek, és elkezdtem használni, a Chrome-ot pedig félretettem. Először a Chrome-ban megnyitott füleket nyitottam meg Firefox-ban, és ekkor már volt egy kis különbség a két böngésző között. A Firefox pár száz megával kevesebb memóriát foglalt el (figyelembe véve a Flash containert is), viszont a Chrome-hoz képest érezhetően lassabb volt. Használtam pár napig/hétig, de nem volt az igazi, és kiderült, hogy aktívabb használat mellett ez is szereti a memóriát, így más megoldás után néztem.

Használom már egy ideje a Comodo termékeit, láttam, hogy Comdo Dragon néven van saját böngészőjük, de különösebben nem foglalkoztam vele. Viszont most megnéztem, hogy mit tud. Kiderült, hogy tulajdonképpen egy átcímkézett Chrome (Chromium), amiben nincs benne a beépített Flash plugin, illetve 1-2 kiegészítő alapból telepítve van, de ezek kikapcsolhatóak. Minden Chrome-hoz készült téma/bővítmény használható, a Google fiók szinkronizáció is. Elkezdtem belakni, de aktív használatnál itt is előjött a Flash erőforrás zabálása, így megint más megoldás után néztem.

Világossá vált, hogy nem teljesen a böngészőkkel van itt gond, hanem a Flash-el. Sajnos, nem járunk még ott, hogy teljesen Flash mentesen lehetne böngészni, de szerencsére arra halad a web, és vannak remek Flash blokkoló bővítmények, melyekkel ki lehet bírni addig.

Végül visszatértem Google Chrome-ra, feltettem hozzá a FlashBlock bővítményt, és azóta megszűntek a Flash problémák, a proci sem pörög folyamatosan, a memória sem akar elfogyni és a böngészés is érezhetően gyorsabb lett, ajánlom mindenkinek.

(Persze, IE és Opera is van a gépemen, de ezek nem jöttek számításba.)

(Akár azt is mondhatnám, hogy a megfelelő böngésző keresése miatt nem volt poszt az elmúlt pár hónapban. :))

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*