Ajándék Windowsnak ne nézd a telepítőjét

A napokban vettem egy új notebookot, amihez operációs rendszerként a Windows 7 Home Premium 64 bites verzióját kaptam. A kiválasztásnál az egyik fő szempontom az volt, hogy járjon hozzá Windows, de nem gondoltam volna, hogy lesz vele baj bőven.
Első bekapcsolás után meg kellett adni néhány adatot, majd használhattam is a gépet. Eddig nincs is gond.
A problémák kifejtése a tovább után.

Informatikusként valószínűleg bennem van a hiba, de nem szeretem az ilyen előre telepített rendszereket, mert minden szar fel van telepítve, ami lassítja a gépet, fölöslegesen foglalja a memóriát (tudom, 4 gigánál nem nagyon lényeges, de akkor is), ráadásul a gyárilag beállított partíciók méretével se voltam megelégedve.

Ezeket a gépeket úgy csinálják, hogy egy gombnyomással újra tudom telepíteni a Windowst. Ez tökéletes egy átlagfelhasználónak, aki nem akar fizetni egy Windows újratelepítésért, ha bedöglött az oprendszer. Egy átlagfelhasználónak nincs más dolga, csak annyi, hogy bekapcsolja a gépet, megnyom egy gombot, vár pár percet, beállít pár dolgot és kész is van a telepítés. De ez nem nekem való, mert talán túl egyszerű.  :)

A gépen volt egy program, amivel létre tudtam hozni helyreállító lemezeket, arra az esetre, ha valami nagyobb baj lenne. Ezek arra jók, hogy az egész vinyót visszaállítják a gyári állapotba. Azaz ha a telepítőket tartalmazó rejtett partíció is megsérül, akkor ezekkel lehet visszaállítani.  Nekem ez összesen 3 dvd+1 dvd az alkalmazásoknak és a drivereknek.

Első probléma, mint említettem az volt, hogy van pár fölösleges program feltelepítve, illetve olyanok, amelyek meghatározott napig használhatóak csak (Office, vírusirtó…). Ezt a problémát meg lehet oldani úgy, ha nekiesek törölgetni a fölösleges programokat. Ezzel csak az a gond, hogy elég sok ideig is eltarthat.

A másik problémám a particionálással volt. Konkrétan 2 partícióm volt. Az egyik a visszaállításhoz használt rejtett partíció, a másik pedig a fő partíció. Tulajdonképpen egy C meghajtóm volt és kész. Azt nem kell részleteznem, hogy ez nem túl előnyös abban az esetben, ha megdöglik a Windows (persze erre is van megoldás, mondjuk egy live cd csodákra képes). Szóval ezt a problémát úgy oldottam volna meg, hogy egy particionáló program segítségével létrehozom a nekem megfelelő partíciókat, majd élek boldogan. Ezzel is van probléma, mivel valamelyik leírásban olvastam, hogy ha változtatok a partíciós táblán, akkor nem fog működni az újratelepítés a rejtett partícióról…

Szépen végiggondoltam, hogy akkor egy Windows újratelepítés hogyan nézne ki a későbbiekben: Lementem az összes lényeges cuccot a vinyóról -> a rendszer-visszaállító dvd-ről visszaállítom teljesen eredeti állapotba a gépet -> letörlöm a fölösleges programokat -> particionálás -> a szükséges programok feltelepítése -> a lementett adatok visszamásolása. Egyszerű ez, csak legyen türelmem hozzá. Na, ekkor kezdtem el másik megoldáson gondolkozni.

Naivan azt gondoltam, hogy ha beszerzek egy szűz Windows 7 Home Premium x64 telepítőt, akkor majd a géphez kapott termékkulcs segítségével gond nélkül használni tudom. Természetesen nem ilyen egyszerű a dolog. A telepítő a termékkulcsot elfogadta, de aktiválni nem tudta. Ennek pedig az az oka, hogy mivel OEM Windowsról van szó, így a notebook gyártója ezt megtette, és az aktivált Windows van a rejtett partíción. Tehát a kapott kulccsal nem lehet aktiválni akármilyen Windows 7 Home Premiumot, csak ahhoz a telepítőhöz jó, amit a notebook gyártója adott a géphez. További infók licensz témában: Zdnet

Természetesen erre az aktiválós problémára is van megoldás. Van néhány olyan program, amivel a saját kulcsommal aktiválni tudom. Ezzel pedig az a gond, hogy nem tudom, hogy ez mennyire legális. Végül is ugyanazt a Windows verziót használom (Home Premium x64), a saját termékkulcsommal, csak a sok fölösleges program nélkül…

Ezzel még nem végeztem. Támadt egy másik ötletem: Mi lenne, ha megnézném, hogy mik vannak a visszaállító lemezeken?
Abban reménykedtem, hogy valahol el van rejtve egy használható Win 7 iso, de szintén naiv voltam. :)

A lemezeken a legnagyobb fájloknak .swm kiterjesztése van. Már láttam magam előtt egy rejtett Windows iso képét, de csalódnom kellett. Kis guglizás után kiderült, hogy ez a Windows AIK nevezetű Microsoft programhoz köthető, ami ingyenesen letölthető a Microsoft oldaláról. Ezt a programot főleg rendszergazdáknak találták ki, akik testre szabott Windows telepítőket hozhatnak létre.

A program közvetlenül nem kezeli az .swm kiterjesztést, helyette .wim kiterjesztést eszik. Van egy ilyen fájl a dvd-n, amit valamiért nem sikerült beolvastatni a programmal. Később kiderült, hogy az .swm fájlokból is készíthetek egy .wim fájlt egy imagex nevezetű programmal. Egy kis szórakozás után sikerült kitalálni a megfelelő parancsot, amivel elkészült a .wim fájl. Remélem, hogy nem lepődik meg senki, ha azt mondom, hogy valamiért ezt se sikerült megnyitnia a programnak.

Sikerült egy másik parancsot találni az imagex programhoz, ami kibontja az .swm fájlt egy megadott mappába. Ez volt az utolsó parancsom a  témában, mert kiderült, hogy tulajdonképpen egy előtelepített Windowsról van egy mentés csinálva, amiből nekem nem lesz tiszta Windows telepítőm. Lehet, hogy lehetne, de szerintem már egy kicsit túl sokat szórakoztam ezzel a témával…

Szóval kaptam legális Windowst a géphez, de úgy érzem, hogy jobb lett volna, ha nem adnak semmit se. Örültem volna, ha mondjuk, úgy van megoldva az első telepítés, hogy be tudom állítani a partíciók méretét és azt, hogy melyik programokat telepítse fel. Persze legelső lépésként ki lehetne választani, hogy ajánlott beállításokkal szeretném telepíteni a Windowst, vagy testre szeretném szabni….

15 Replies to “Ajándék Windowsnak ne nézd a telepítőjét”

 1. Üdv!
  Van esetleg azóta valamilyen fejlemény, vagy új tapasztalatod ez ügyben?
  Nálam ez most lesz aktuális, de eddig csak egymásnak eléggé ellentmondó véleményeket olvastam erről…

  attis

 2. Szia
  Nem foglalkoztam a témával azóta. Az írásban említett megkerülős módszer maradt nálam. Tehát, a géphez kapott Windows 7 (Home Premium x64) verzió tiszta telepítőről, a géphez kapott kulccsal, csak az aktiválással van egy kis trükközés. De nem tudom, hogy ez mennyire elfogadható megoldás…

 3. Én személy szerint azt a verziót preferálom, hogy friss Win telepítés után készítek a Hiren’s bootCD-vel 1 image-t a kész rendszerről, majd azt elmentem (vagy a másik partícióra, vagy külső tárra). Legközelebb ugyebár csak pár perc, és ott a bekonfigurált rendszer :) Sajna arra még nem találtam megoldást, h mindezt “automatizáljam” – mindig kell 1 bootCD…ezt lenne jó elkerülni.
  Arra gondoltam, hogy csinálnék 1 akkora (rejtett, és aktívvá tett) partíciót, amin elférne az image, és bootmenüvel lehetne választani, hogy a normál telepített Win induljon, vagy a visszaállító progi (persze a bootmenu-bootdelay 1-2 sec lenne, a gyors indulás miatt).
  Látsz benne ötletet ?

 4. @dheadz:
  Hello
  Jó dolog az image készítés telepítés után, de a saját gépemen szeretek mindent egyesével feltelepíteni.
  Nem foglalkoztam még ilyennel, de http://www.intowindows.com/using-windows-7-image-backup-tool/ ez megoldás lehet, és külön program sem kell hozzá. A súgóban ez van:
  “Ha a Vezérlőpult nem érhető el, és nem rendelkezik Windows telepítőlemezzel vagy rendszer-helyreállító lemezzel, a következő módszer segítségével állíthatja helyre számítógépét.

  Indítsa újra a számítógépet az újraindító gomb megnyomásával.

  Hajtsa végre az alábbi műveletek valamelyikét:

  Ha a számítógépen csak egy operációs rendszer van telepítve, tartsa lenyomva az F8 billentyűt a számítógép újraindításakor. Az F8 billentyűt a Windows embléma megjelenése előtt kell lenyomni. Ha megjelenik a Windows embléma, próbálja újra.

  Ha a számítógépen egynél több operációs rendszer található, válassza ki a nyílbillentyűkkel az elindítani kívánt operációs rendszert, majd nyomja meg az F8 billentyűt.

  A Speciális rendszerindítási beállítások képernyőn a nyílbillentyűkkel jelölje ki a Számítógép javítása menüpontot, majd nyomja le az Enter billentyűt.

  Jelölje ki a megfelelő billentyűzetkiosztást, majd kattintson a Tovább gombra.

  Válasszon ki egy felhasználónevet, írja be a jelszót, majd kattintson az OK gombra.

  A Rendszer-helyreállítási beállítások menüben kattintson a Rendszerkép-helyreállítás parancsra, majd kövesse az utasításokat.”

 5. Üdv!
  Érdekes cikk, sok gondolatomra ráismertem benne. Én is most vásároltam notebookot, direkt jogtiszta Windows 7-el, és sajnálattal tapasztaltam, hogy borzasztó sok helyen (rosszul és fölöslegesen) belenyúlt a szoftverbe a gyártó.
  Mivel a géphez elvileg jár a jogtiszta Windows, amit én megvettem, azt szeretném újratelepíteni, és magamnak konfigurálni.
  Jól gondolom, hogy a bejegyzés megírása óta sincs jobb ötlet ennek a megvalósítására, mint azok a bizonyos programok használata, amikkel saját kulccsal tudom aktiválni a nyers Windowst?
  Ha így van, akkor szeretnék ebben segítséget kérni: legalább egy-két ilyen program nevére lenne szükségem, hogy kezdhessek valamit a “kedves gyártó” által teleszemetelt rendszeremmel.

 6. @bbhunor:
  Szia
  Sok változás nincs. Találkoztam olyan géppel, amihez olyan licensz járt, amivel lehetett aktiválni a gépre telepített sima Windows-t (persze csak azt a verziót, ami járt a géphez). Nem emlékszem már, hogy pontosan mi volt írva a gép alján lévő matricára, de ha csak az van pl., hogy Windows 7 Home Prem OA, akkor az a nem jó, mert nekem az van, és ezt nem engedi. Vagy az OA (OEM Activation) helyett volt más írva vagy az OA után volt még valami.
  Valahol olvastam, hogy esetleg telefonon lehet aktiválni, de ezt (még) nem próbáltam.
  Az Uloader 8 vagy a Windows Loader v2.x lehet a segítségedre.

 7. @Pomi:
  Azt találtam ki, hogy felkeresem a Microsoft magyarországi képviseletét, és megpróbálok erre a problémára teljesen szabályos, jogszerű megoldást keresni. Ha pedig nem sikerül dűlőre jutni, akkor megnézem az említett programokat.
  Köszönöm szépen a segítséget!

 8. @Pomi:
  Nos, azt írták, ami várható volt: Nem valószínű, hogy más windows változattal működik majd a notebookkal megvásárolt kódom, úgyhogy ha elégedetlen vagyok az előtelepített oprendszeremmel, akkor forduljak a gyártóhoz. Nem lettem tehát kisegítve, kénytelen leszek a fentebb említett valamelyik programot használni.

 9. Én nekem ezzel még soha nem volt problémám!
  Mindig sikerült a kóddal telepíteni és aktíválni is,pedig cégeknél előfordult már nem egyszer, hogy csak hozta a user a gépet.
  Max telefon a Microsoftnak és aktíválják is.

 10. @Tutira:
  2 éve, amikor írtam ezt a cikket, és szembesültem ezzel a problémával, akkor valamiért nem jutott eszembe a telefonos aktiválás, ezek szerint úgy működhet, kösz az infót!

 11. HOGY TUDOM TÖRÖLNI A RÉGI RENDSZERT A GÉPEMRŐL MIKOR TELEPÍTENI
  SZERETNÉM , dE NINCS OLYAN H ÚJ RENDSZER TUDNA VALAKI SEGÍTENI KŐSZI :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*