A Google-t nem szerető router

A történet valahol ott kezdődött, hogy az Opera nem töltötte be rendesen a keresőt sem, illetve a maps is akadozva futott. Más böngészővel működtek rendesen ezek a szolgáltatások, bár a maps egy kicsit lassabb volt, így arra gondoltam, hogy az Operával nem stimmel valami, mert ismert, hogy a Google nem viszi túlzásba az Opera támogatását.

Akkor kezdett igazán gyanússá válni, hogy valami nem ok, amikor a Google Analytics nem töltődött be rendesen, se az új, se a régi verzió. A képen látható, hogy mit láttam:

Ekkor még csak arra gondoltam, hogy a Google-nél van valami gond, mivel másik böngészőkben és másik gépen is ennyit láttam. Akkor lettem biztos benne, hogy valami itthon nem ok, amikor máshol néztem meg az Analytics fiókomat. Adott volt, hogy itthon nem jó valami, de mi?

Először a szolgáltatóra tippeltem, Fibernet, előfordulnak náluk gondok, így beállítottam a Google dns szervereket, de nem változott a helyzet.
Próbáltam vezetéken, vezeték nélkül, több böngészőn, Windowson, Linuxon, de nem lett jó. Kerestem hasonló problémával rendelkező felhasználókat, de úgy tűnt, hogy másnál nem jelentkezett ez a probléma. Közben egy belső hang azt súgta nekem, hogy “Pomi, túl öreg a router, haldoklik, próbálkozz nélküle!” Bejött, a router (TP-Link TL-WR542G) volt a hibás a fenti próblémákért. Mit lehet tenni?

1, Router beállításainak böngészése, állítgatása, próbálgatása, aztán a végén egy factory reset -> nincs változás

2, Firmware frissítés -> Mivel kb. 5 éves router, így már pár éve feltettem rá a legfrissebbet, tehát ez nem megoldás.

3, openwrt: Egyrészt nincsenek jó emlékeim az openwrt-vel, mert egy rossz kattintással (a tűzfalban letiltottam minden kimenő és bejövő forgalmat, még ssh és telnet se ment…azóta okosabban kattintgatok :)) sikerült kicsit pihentetni egy routert, másrészt nem találtam konkrét utalást arra, hogy támogatva lenne ez a típus. Tehát ez sem megoldás, bár még lehet, hogy megpróbálom ráerőszakolni az openwrt-t…

4, Veszek egy új routert.

A negyedik lett a megoldás, mert pár ezer forintért lehet kapni egy otthoni használatra teljesen megfelelő routert, ami többek között már n-es wifit is támogat. Végül egy TP-Link TL-WR841ND lett a kiválasztott, ami egyelőre tökéletesen működik, és most már a Google szolgáltatások is normálisan működnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*