Bootolható pendrive boot menüvel

Update (2011. 08.03.): Újabb bejegyzés a témában: Boot menüs pendrive, 2. kiadás

Az előző két bejegyzésben bemutattam, hogy hogyan készíts Windows 7, illetve Ubuntu telepítő pendrive-ot. Ebben a bejegyzésben pedig megtudhatod, hogy hogyan készíts boot menüvel rendelkező pendrive-ot, aminek segítségével több bootolható ISO lemezképfájlt el tudsz indítani pendrive-ról.

Most a Hiren’s boot cd-t fogom feltenni egy pendrive-ra, de ezzel a módszerrel más ISO lemezképfájlokat is fel tudsz használni. Részletek a tovább mögött.

Amire szükséged lesz:

  • Bootolható ISO lemezképfájl, jelen esetben a Hiren’s boot cd
  • WinSetupFromUsb nevezetű program (Letöltés innnen Keresd a Latest stable verziót)
  • Jegyzettömb
  • Megfelelő méretű pendrive, amire kényelmesen felfér(nek) a képfájl(ok)

Először telepítsd fel a Winsetupfromusb programot, majd indítsd el:

Az USB disc selection résznél látszódnak a csatlakoztatott pendrive-ok. Válaszd ki azt, amelyikkel dolgozni szeretnél:

Először formázd le a megfelelő formátumra! !!Ha fontos adatok vannak a pendrive-on, akkor készíts biztonsági mentést az adatokról!!

A formázáshoz kattints a RMPrepUSB gombra:

A megjelenő ablakon használd a következő beállításokat! Természetesen a Volume Label-nek nem kell Pomi-nak lennie :):

Majd kattints a Prepare Drive gombra:

Kapsz pár figyelmeztetést, hogy minden adatot törölni fog, kattints az Ok-ra. Ha befejezte, akkor ezen az ablakon kattints az Exit-re, majd a WinSetupFromUsb ablakán a pendrive mellet lévő Refresh-re:

Következő lépésként tedd fel a SysLinux-ot! Pipáld ki a SysLinux előtt lévő négyzetet, majd kattints a Go gombra.

Elképzelhető, hogy kapsz egy üzenetet, ott kattints az Ok-ra! Végül megjelenik a Done ablak, ezzel jelezve, hogy kész van. Bezárhatod ezt a programot, nem lesz rá szükség a továbbiakban.

Indíts el egy fájlkezelő programot, és válaszd ki pendrive-ot! Ha mindent jól csináltál, akkor 4 fájlt fogsz látni:

Most a pendrive gyökérkönyvtárába másold fel az ISO lemezképfájlt! Érdemes valami rövidebb nevet adni az ISO fájlnak, ami nem tartalmaz se ékezetes, se speciális karaktereket. Biztos, ami biztos elv alapján. Nekem most az a neve, hogy hbootcd.iso:

Nyisd meg Jegyzettömb segítségével a pendrive-ról a menu.lst fájlt. Ebben a fájlban tudod beállítani a boot menü elemeit. A #-el kezdődő sorok megjegyzésként szereplő minták, amik segítségével hozzá tudsz adni új elemet a menühöz. Először a második sorban lévő timeout 10-et, cseréld le timeout 100-ra, így majd több ideig lesz látható a boot menü. Keresd meg a következő részt:

Majd változtasd meg a következőre (A sorok elejéről a kettős kereszteket törölni kell, kivéve a második sort.):

A title után írod azt a szöveget, ami megjelenjen a menüben, a map után pedig az iso fájl elérési útvonalát. Mentsd el a változásokat.

További menüelemeket ennek a 4 sornak a másolásával/beillesztésével és a megfelelő sorok módosításával (titlte, map) tudsz hozzáadni.

Amikor elindítod a gépet az elkészült pendrive-ról, akkor betöltődik a boot menü, majd a megfelelő elemet kiválasztva betöltődik az iso fájl.